Mosaik från Instagram

Instagram är en välkänd bildtjänst som finns för iOS. Där kan man lägga förvalda effekter på bilder man tar med sin iPhone och sen publicera dem på diverse nätverk. Jag håller på att experimentera med en sorts ”mosaik”-funktion som ska använda valfri bild som grund och av resten av bilderna ”tillverka” grundbilden. Det hela förklaras bäst av en bild på grundbild och resultat.

Hittills är allting i högsta grad i experiment-stadiet och ett användargränssnitt existerar inte än. Men, givet lite kvällstid för min del så ska alla som har en iPhone med instagram kunna logga in och skapa sina egna mosaikbilder! Algoritmen är byggd i javascript och php. För bildbehandlingens del har jag använt grundliga funktioner i php gd.

*Uppdaterat* Bilden visar nu gammal (vänster) och nyare (mitten) algoritm. Den nya algoritmen gör bland annat mer mjuk ”look up” i grundbilden.

Om du använder instagram får du jättegärna testa och ge din kommentar på vad som borde förbättras. Jag rekommenderar att ha upp mot minst 200 bilder för att få tilltalande resultat.

Länk